petak, 7. studenoga 2014.

Superman/Batman: Public Enemies

Lex Luthor je predsjednik USA! Nekada najveći zlikovac na Zemlji, uspjeo je da zavara narod i dočepa se pozicije najmoćnijeg čovjeka na svijetu. Superman je njegov nemesis, on ga mrzi jer ne može da podnese da postoji neko u univerzumu ko je još moćniji od njega. Zavist i ljubomora su bili Luthorovi pokretači za životni uspjeh. Najveći je problem sada kako da se otarasi Supermana, kao predsjednik mora dobro da pazi šta i kako radi, jer u suštini pobjeda sirove snage je zadnja opcija, ono što bi bilo važnije je da uspije na neki način da uništi dobru reputaciju Čovjeka od Čelika. I zaista, veliki meteorit se približava Zemlji, za Supermana to ne bi bio veći problem da ga zaustavi, međutim taj meteorit se sastoji od Kryptonita, što navodi na to da je gromada dio Supermanove rodne planete koja je uništena prije mnogo godina.

Supermanu Sunce daje snagu, u stvari njegovo tijelo je nešto poput solarne baterije koja upija svjetlost. Kod nas, na Zemlji, on je nadčovječanski jak, međutim pod uticajem ovih okolnosti ostaci njegove rodne planete prave upravo kontraefekat, to jest oduzimaju mu moć. Zračenje tih ostataka može čak da bude za njega kobno, da ga usmrti. Iz tog razloga on ne može da se suoči sa meteoritom, koji i dalje nezaustavljivo juriša prema Zemlji. Luthor je u jednom televizijskom intervjuu optužio Supermana za predstojeću apokalipsu, na taj način je pokušao da uništi njegov ugled. Odlučio je da ponudi ogromnu sumu novca onome ko uspije da uhapsi Supermana. Nije iznenađenje da mnogi negativci prave nove koalicije ne bi li supjeli da savladaju najjačeg čovjeka našeg svijeta, dok na Supermanovoj strani su ljudi koji se bore za dobro. Njegov najbliži saradnik je Batman, mračni osvetnik i detektiv iz grada Gothama.


U ovoj epizodi „Public Enemies“ možemo na najbolji mogući način da vidimo koliko je jaka veza između dva najpopularnija DC superheroja. Autor je vješto predstavio ova dva junaka u tekstualnim oblačićima, tako možemo da vidimo koje su razlike između njih dvojice, ali i šta ih veže zajedno. Dok su četrdesetih i pedesetih godina ovi junaci sudjelovali zajedno u totalno apsurdnim i politički nategnutim avanturama, danas je situacija drugačija. Nestao je nasmijani Batman, pretvorio se u Mračnog Viteza, kao takav on je sušta suprotnost Supermanu. Upravo u ovoj epizodi je na najbolji način objašnjenjo prijateljstvo ove dvojice junaka. U jednoj drugoj priči možemo da saznamo šta se krije iza meteorita koji prijeti Zemlji. Naime u tim ostacima planete Krypton nalazila se nova Supergirl. U odličnoj epizodi „Supergirl“ možemo da vidimo njeno pojavljivanje na Zemlji. Ukoliko ipak želite da čitate priče ova dva junaka iz novog doba DC-ija nakon relauncha, onda preporučujem serijal The New 52 Batman/Superman


Nema komentara:

Objavi komentar