nedjelja, 26. listopada 2014.

Avengers vs. X-Men

Osvetnici moraju da zaštite Hope od nadolazeće moći Phoenix. Cyclops, vođa grupacije X-Men, to vidi drugačije. Nakon skorog istrebljenja mutanata u posljednje vrijeme, on misli da moć Phoenixa može da pomogne njegovoj rasi da preživi. Problem je u tome što je moć Phoenixa razarajuća i manipulativna, to bi upravo trebao Cyclops da zna najbolje; ta moć je koštala njegovu ženu Jean Grey života. Izgleda da se neke stvari lako zaoborave, pa tako i Cyclops. On vjeruje da njegova unuka iz budućnosti može da kontroliše ovu moć. Naime, ukoliko bi to Hope pošlo za rukom, onda bi ona imala skoro pa božiju moć, tako reći bez granica. S obzirom da to Osvetnici ne vide tako, oni misle da ta moć može da uništi Zemlju i da se ne može kontrolisati, dolazi do neizbježnog sukoba između mutanata i superheroja. Neki od saveznika na obadvije strane su nesigurni kojoj strani da se pridruže, tako imamo X-Menove Wolverine i Beast, koji su istovremeno i Osvetnici. Međutim, dolazi drugačije nego što je to iko mogao da zamsili; nakon što je moć Phoenixa došla do Zemlje, uzela je pod svoju kontrolu neke od X-Men. Na prvi pogled izgleda sve u redu, novorođeni mutanti snabdijevaju dijelove naše planete sa resursima, pomažu ljudima i ne dozvoljavaju da dođe do ratova. Izgleda kao da se cijela Zemlja pretvorila u utopiju, vlada blaženstvo i mir, svi su zadovoljni, jedino Captain America ima još uvijek svoje sumnje da će sve to dobro da završi. I zaista, Phoenix gladuje za više moći, malo po malo opsjednuti mutanti primjenjuju sve više radikalne metode pri sprovođenju svoje vlasti. Situacija izmiče kontroli i dolazi do sukoba između Osvetnika i mutanata, s tim što ovoga puta čak i oni mutanti koji nisu pod vlašću Phoenixa okreću se protiv Cyclopsa. Ipak, sa skoro neograničenom moći sve izgleda kao da će Cyclops na kraju trijumfovati. Captain America se obraća Hulku za pomoć, a možda čak jedina nada naše planete je upravo djevojka Nada (Hope).

Svi eventi iz Marvela nalaze svoj vrhunac u ovoj sagi, potrebno je zaista da se poznaje dobro ovaj univerzum da bi se pohvatali svi konci. Avengers vs. X-Men obuhvatio je cijeli Marvel, vodile su se bitke u skoro svim ostalim serijalima ove izdavačke kuće. Kao i u video igricama, tako i ovdje možemo da vidimo borbe između junaka jedan protiv jednog, to je upravo ono što daje mnogim fanovima određenu draž čitajući stripove: ko je jači?! Ovo nije prvi put da imamo međusobne sukobe između junaka, 1982. i 1999. godine mogli smo da vidimo dva mini serijala, Contest of Champions 1 i 2, gdje se najpoznatiji junaci međusobno sukobljavaju. Samo da odmah kažem, pročitao sam i te priče i preporučujem ih samo hardcore fanovima superherojštine. Divlje mlataranje bez glave i repa, s užasno dosadno pričom u pozadini, to je baš samo za one koji odlično poznaju ovu vrstu stripa i koji baš ne mogu da odole da vide koji od junaka su trijumfovali u tim susretima. Zaista teško varljivo štivo.

Preporučujem da bacite pogled i na priču Avengers: X-Sanction, ovdje možemo da vidimo mutanta Cablea kako pokušava da zaštiti svoju ćerku Hope.  Cable je zvanično mrtav, utoliko iznenađujuće da se odjednom pojavio. Dalje, za bolje razumijevanje Phoenixa preporučujem priču i The Dark Phoenix Saga. Iako se radi o nešto starijoj epizodi staroj preko trideset godina, tu možemo malo više da upoznamo ovu moć i shvatimo zašto se je junaci toliko boje. Radi se o legendarnoj epizodi u kojoj Jean Grey umire. Nemoj da vas zastraši dosadnjikavi početak te priče, izdržite do kraja, vidjećete da će da se isplati.

Avengers vs. X-Men sigurno nije najkvalitetniji Marvel event, ali je jedan od najvažnijih. Poslije ove priče skoro svi serijali iz Marvela će startovati sa novom numeracijom od broja jedan, iako se u stvari radnja nastavlja, dakle junaci nisu vraćeni na početak karijere, kao što je to bio slučaj u DC-iju prije nekoliko godina. Marvel Now! je novi start, koji olakšava novim fanovima da se pridruže svojim omiljenim serijalima, perfektan momenat da se i novi stripoljupci priključe stripovima ove izdavačke kuće. 
Nema komentara:

Objavi komentar