utorak, 2. rujna 2014.

Zagor: Tajna Redstonea

"Ništa nije samo po sebi dobro, ni loše, zavisi samo šta o njemu mislimo" Od početka novog vala crtača očito da je mnogo toga drugačije nego što je prije bilo. Jedna od markalnijih stvari je to da je naš junak postao pravi Casanova, skoro u svakoj epizodi lomi ženska srca. Dobro, vremena su drugačija od onog početnog perioda kada su seks i ljubav bili tabu, sada se nalazimo u modernijem dobu gdje se ima više slobode u medijima. Za cijelih prvih trideset godina Zagor je imao maksimalno tri afere, sada iz mjeseca u mjesec mijenja žene, kao da je Dylan Dog. Dobro je da je i to prilagođeno vremenu, SBE stripovi nisu štivo za malu djecu, pogotovo kada pogledamo koliko nasilja može da se nađe u pričama naših junaka, a budimo iskreni, ljubav nije nešto toliko strašno što bi trebalo da se izbjegava više od skalpiranja i klanja.

Ova priča donosi nam još jednu malu romansu za djevojkom Elektrom Warton, mada nešto manje markantnu nego što je to bio slučaj sa Fridom, Virginijom ili Gambit. Plavokosa ljepotica ima osjećaje za našeg junaka, međutim, stvari su dosta komplikovanije da bi cijela stvar protekla tek tako u miru.

U stilu DC ili Marvela, ovdje imamo nešto kao tajnu ligu zlikovaca koji su svi već imali posla sa Zagorom i zajedničkim snagama žele da mu se osvete. Malo mi je bilo čudno ko su ti zlikovci, prije svega jer se govori o tome da ih je Zagor već u prošlosti strpao u zatvor, pa sam tako počeo da istražujem i pokušam da pronađem malo više o njima. Prvo što mi je bilo čudno je to da u stripu nema uobičajenih referenci na pojavljivanja likova, tako da sam odmah pomislio da nam je autor servirao malu zamku sa nepoznatim karakterima. Nakon konsultacije sa mojim dobrim prijateljem, doktorom zagorologije Zokijem, zvanim Bruce Springsteen, zajedno smo došli do zaključka da ti likovi nisu nikad prije gostovali u ranijim epizodama. Pitam se samo zašto nisu uzeti neki kriminalci iz ranijih epizoda i zašto je napravljen ovaj potez. Sigurno da je uvijek interesantno vidjeti poznata lica, a ne neke osobe koje se predstavljaju kao da to jesu. Kod Gunnyja sam pomislio da se radi možda o liku sa istim imenom iz epizode “Komanče”, međutim to nije isti čovjek, prije svega jer je on u toj epizodi obješen.

Najmarkalnija osoba u ovoj epizodi je tajanstveni Mask, vođa kriminalaca koji žudi za osvetom. Od samog početka se postavlja pitanje koji su njegovi motivi i šta je Zagor napravio da je izazvao kod ovog kriminalca toliku mržnju da ga želi vidjeti mrtva. Bez skrupela i obdaren visokom inteligencijom, tako nam je prikazan ovaj zlikovac koji zbog maske koju nosi podsjeća pomalo na lika Strvinara iz jedne ranije epizode. Ako malo bolje pogledate možete već na prvim stranicama da predvidite ko je maskirani kriminalac, prije svega zbog fatalnih grešaka koje je napravio crtač Cassaro. Kao prvo obratite pažnju na sliku gore i na oči maskiranog lika. Mislim da je i više nego jasno da se radi o ženskim očima. Druga stvar je struktura tijela prikazana na nekoliko vinjeta koja isto tako odaje da se radi o ženi. Po meni tu je crtač napravio velike greške i nije trebao pokazivati zlikovca u tim kadrovima gdje se jasno vidi o kome se radi. Ferri je na naslovnici bio mnogo efikasniji i na jedan dobar način je nacrtao Mask, tako da se ne može zaključiti koji pol ima ovaj zlikovac. Ne želim da spomenem ime osobe pod maskom, to ćete sami saznati kada pročitate strip, ali vjerujem da su te Cassarove greške dosta kobne za cijelu priču i ubijaju trilerski efekat epizode.

Autor Casanova je solidno obavio svoj dio posla, kako ovdje tako i u njegovoj drugoj epizodi “Divlja djevojka”, zbog toga mislim da je velika šteta što poslije toga nije više nikad napisao nijednu epizodu za Zagora. Imao je nesreću da mu je ovdje dodijeljen Cassaro, koji je svojim crtežom ubio napetost i odao važne stvari već na samom početku. Šteta, cijelu utisak ove epizode mogao je biti mnogo bolji. Još jedna stvar koja mi je smetala je sjenčenje sa mnogobrojnim crtama, po meni to je najbolji način da se upropasti crtež. Maestro Ferri nam je dao dvije naslovnice od kojih je prva solidna, dok je druga jedna od lošijih koje smo vidjeli kod Zagora.

Nema komentara:

Objavi komentar