utorak, 2. rujna 2014.

Zagor: Tajanstveni izvor

Ukoliko nekada poželite da postanete pisac romana sa elementima fantazije, a kojim slučajem ne znate o čemu da pišete, preporučujem da se uhvatite teme koja je već bezbroj puta oprobana i uvijek funkcioniše: meteorit padne na Zemlju i onda se dešavaju čudne stvari! To je odličan početak za bilo koju priču, bez obzira da li se radi o zombijima, mutacijama ili vječnom životu.


Mislim da se ne mogu svi filmovi, knjige i stripovi prebrojati koji su upravo na taj način počeli. Sa neke strane moraju se i autori razumjeti, nekada se uhvate neke teme o kojoj ni sami pojma nemaju, pa je onda sve najlakše objasniti sa padom meteorita i posljedice se onda ne moraju detaljno objašnjavati. Mora se reći da se u svim medijima pojavi ponekad i neka dobra stvar, pored činjenice da se radi o izlizanoj temi. Na primjer, kod Zagora smo imali jednu odličnu epizodu, “Sveti breg”, gdje se upravo desilo da je čudovište došlo na našu planetu u jednom meteoritu. To nam govori da je sve do izvedbe, međutim, malo je stvari koje idu na isti kalup ali da ispadnu dobre i zanimljive.
Burattinija je izgleda totalno napustila inspiracija dok je pisao ovu epizodu. Možda je nešto bilo krenulo ukrivo, pa je morao da napiše scenario za dva dana. Pretpostavljam da je inspiraciju našao u nekom filmu, pa je onda obavio rutinski posao. Na kraju priče nije mogao da odoli da sve fino i potanko objasni, kao što smo i navikli od njega. Iskreno rečeno dok sam čitao silna objašnjenja doktora Metrevelića i gledao Zagora kako sve to potvrđuje, valjao sam se od smijeha, s time što treba uzeti u obzir da su objašnjenja ozbiljno zamišljena, a ne kao neki geg.

Apsolutno mi nije jasno zašto je za ovaj strip ugošćen Metrevelić, čovjek koji je prije toga nastupao u dvije legendarne epizode sa Rakosijem. Čini mi se da je Burattini ipak odlučio da nam podari nekoliko objašnjenja više od pada samog meteorita, tako da je stavio u priču jednog inteligentnog čovjeka koji na svako pitanje ima spreman odgovor. Samo, u ovom slučaju, kako to uopšte Metrevelić može da zna o čemu se radi kada je u pitanju tajanstveni izvor? U redu je to da je on inteligentan čovjek, ipak je našeg porijekla pa se nije ni očekivalo nešto drugačije, ali to ne znači automatski da se razumije baš u sve moguće. Mislim da je ovo silovanje lika našeg doktora, koji je nazor utrpan u epizodu. Isto bi bilo da se negdje u sredini priče pojavio i Hellingen, tek toliko da bi se još neke stvarčice mogle bolje objasniti. Pored doktora uvedeno je još nekoliko sporednih likova, prije svega dvojica bandita. U njihovom slučaju sam se cijelo vrijeme pitao šta oni rade uopšte u ovoj epizodi. Izgleda da su oni karika da bi se sve moglo lakše povezati, a i vjerovatno su ubačeni zbog toga da bi popunili prostor, jer iz nekog razloga ova epizoda je duža od standardnih 188 i ima cijelih 216 stranica. Banditi su tokom cijele epizode odvlačili pažnju sa glavne priče, zato je još nerazumljivije da su ubačeni u epizodu.

Chiarolla je odradio standardan posao, to jest, crtao je Zagora koji liči na Tarzana, nerijetko sa iščašenim udovima. On je čovjek koji dijeli fanove u dva tabora, nekima je drag, dok ga većina nostalgičara ne može očima da vidi. Moje stav je jasan, bez obzira koliko ga neki cijene, njegov Zagor jednostavno nije Zagor! Pitao sam našeg velikog umjetnika, Baneta Kerca, šta u stvari ne štima na drugoj slici u ovoj recenziji gdje se Zagor bori protiv Indijanca. Njegov odgovor:
SVE! Ali, neverovatno, proporcije su dobre i većina detalja. Međutim, sve je tako loše spojeno da je prosto smešno. Ima još jedna kvaka, a to je veličina slike: mi je gledamo u gotovo originalnoj veličini, a možda i veću od originalne tako da nam izgleda vrlo grubo. Ali, ako je gledamo u njenoj štamparskoj veličini kada se ne primećuje ono špicasto koleno i bezvezna Zagorova leva butina, ta je slika sasvim OK i ispunjava svoju funkciju. 14 grešaka na prvi pogled”.

Milandj i Rico:
Ma ovde je u stvari najveći zez što se ne zna gde završava Zagor a gde počinje onaj džbun iza njega”.


Dakle, ova epizoda je, barem po meni, nemaštovito popunjavanje prostora u regularnoj seriji. Totalno nepotrebna priča, u svakom pogledu.

Nema komentara:

Objavi komentar