utorak, 2. rujna 2014.

Zagor specijal: Vojska duhova

Ha! Vjerovatno kada ste pročitali najavu pomislili ste da je neka šala, e pa i nije baš. Gdje je ovdje Komandant Mark? To pitanje su postavili mnogi od nas kada su uzeli ovu epizodu da pročitaju. Naime, radi se o tome da je prije nekoliko godina ova epizoda najavljena sa informacijama kako će se pojaviti popularni vuk sa Ontarija, samo nije bilo sigurno na koji način. Počela su nagađanja da će imati nastup kao starac, ili možda čak i kao duh.


Komandant Mark za većinu stripoljubaca nije bio jedan od velikih strip junaka, ipak, te glasine su imale posebnu draž, tako da se nestrpljivo čekalo na veliki susret između njega i Zagora. Vjerovatno možete i sami da zamislite koje je razočarenje uslijedilo kada samo saznali da nema Marka u priči, još gore, epizoda nema nikakve veze sa njim osim kratke scene u kojoj je prikazana ruševina tvrđave Ontario. Ne znam ni sam zašto nije ubačen u epizodu , u bilo kojem obliku, jer ako se ne varam SBE je u to vrijeme reprintovao stare Markove epizode, tako da što se tiče prava to ne bi trebalo da je predstavljalo neki problem.

Priča nas na prvi pogled odvlači u jedan dugi smjer nego što će se radnja razvijati, tako da na prvi pogled sve ide tim pravcem da se radi o misterioznoj epizodi sa natprirodnim elementima. Epizoda što sve više odmiče pretvara se u pravi klasični triler, zavjere i nagađanja o čemu se radi. Najveća kritika je ta što sve na neki način izgleda poznato pa i predvidljivo, mada se ne može reći da se može baš svaki pokret unaprijed znati šta će se kao slijedeće desiti. Bez obzira na to da li se pojavljuju misteriozna dešavanja ili ne, ipak je sve poznato i viđeno, samo u nekoj drugoj formi i sa drugim likovima. Burattini je u drugoj polovici epizode potrošio mnogo mjesta za objašnjavanje, možda i više nego što je to bilo potrebno. Često je upravo to njegova najveća kritika, on mora da razradi sve do najmanje pojedinosti i da objasni ono što bi svaki maloumnik mogao da shvati. Sigurno da često u tome pretjeruje, kao u ovom slučaju. Ponekad se desi da nakon što napravi atmosferu i napetost, sa dugim objašnjenjima ubije čovjeku želju za čitanjem i čitalac počne polako da se dosađuje, pa možda bi u takvoj situaciji jedan nagli preokret na kraju promijenio situaciju, nešto kao u Dylana Doga, međutim, to barem ovdje nije slučaj.
Likovi u ovoj epizodi mi izgledaju i previše blijedi, čak u toj mjeri da nisam siguran da li je potrebno ulaziti u dublju analizu pojedinaca. Većinom su svi opsjednuti nečim, da li je neko novcem kao duhovi, ili željom za ljubavi kao stara žena, uglavnom se radi o opsesiji na isti šablon. Zagor u jednoj od tipičnih detektivskih uloga, bez poznatih elemenata o mitu Duha sa sjekirom.
Carlo Marcello je bio jedan od najvrijednijih crtača izdavačke kuće SBE. Na njegovim crtežima je vidljiv svaki kamen na jednoj kući, svaki list na jednom drvetu, što naravno uzima mnogo vremena da bi se nacrtalo. Njegovi likovi nisu baš najbolje urađeni, što mu je i najveća kritika. Na stranu to što Zagor sliči Dr. Žistisu, liku kojeg je Marcello nekad crtao, problem je više u pozama u koje stavlja likove tako da izgledaju pomalo ukočeno. Takođe, imao je problema da napravi dobru atmosferu u epizodi koju crta. Najsvjetlija tačka ovog stripa je naslovnica koju je nacrtao Ferri. Kao i često prije, naslovnica mnogo više obećava nego što strip može da ponudi.
Na kraju se može reći da je ovo jedna od epizoda koja popunjava prostor. Ništa spektakularno, čak je još gore kada se pomisli na to da je potajno bio najavljivan Komandant Mark. Da se on pojavio u epizodi, barem bi priča imala neku vrstu kultnog statusa, ovako je dobra samo za jednom pročitati i zaboraviti.

Nema komentara:

Objavi komentar