utorak, 2. rujna 2014.

Zagor specijal: Tajna Kristofora Kolumba

1492. godine je otkrivena Amerika, ili bolje rečeno ostrva koja su blizu kontinenta. Kolumbo, italijanski moreplovac, pošao je sa svojom flotom u nepoznati svijet da bi otkrio bliži put do Indije, međutim pronašao je nešto sasvim drugo. Evropski plemići su nakon sukoba sa muslimanskim narodima gotovo pa bili prinuđeni da nađu bliži put do azijskih zemalja, prije svega jer im je dotadašnji postao i previše opasan. Kada je trebalo da se krene na zapad da bi se pronašao put, malo njih je vjerovalo u uspjeh, zbog toga je Kolumbo imao poteškoća da pronađe nekoga ko će finansirati put.


Pod zastavom Kastilje, koja je pripadala španskoj kruni, Kolumbo je 1492. godine krenuo na zapad nadajući se da će naići na kopno. 12.10.1492., iskrcava se na otok San Salvador, to je ujedno i datum koji se pripisuje kao zvanično otkriće Amerike. Svi strip fanovi među vama znaju da se ta tema već više puta doticala u stripovima, ne samo kod Zagora već i kod drugih junaka. U epizodi “Odlazak u nepoznato”, Zagor se sreće sa vikinzima, čiji su preci u neka davna vremena došli do Amerike. Iako se sva slava pripisuje Kolumbu, postoje mnogobrojni dokazi da su upravo vikinzi mnogo prije 1492. bili već u Americi, ne samo oni već i neki drugi narodi. Kandrax je navodno druid koji potiče sa otoka Velike Britanije, čovjek koji je nekada bio dio doseljenika u Novom Svijetu. Tako gledano Zagor najbolje zna da Kolumbo nije bio prvi, mada mi ponekad izgleda kao da se neki događaji iz ranijih epizoda zanemaruju.
Na nekih dvadesetak stranica imamo retrospektivu Kolumbove pripreme za putovanje. Pored istorijskih stvarnih događaja, prikazana je i Burattinijeva alternativna verzija vezana za zadatak koji je moreplovac dobio da kada stigne na kopno prepusti jedan brod alhemičaru Rabinu. Navodno on prevozi sa sobom jedan kovčeg sa tajnim sadržajem, toliko tajnim da osim Kolumba niko ne smije da zna da se nalazi na brodu. U toku priče saznajemo šta se nalazi u kovčegu, tako da ispada da je ovaj poduhvat bio za španskog kralja važniji od otkrivanja novog puta. Interesantno je i to da je alhemičar već znao da na drugoj strani postoji kopno, čak je imao i kartu i svojim savjetima je pomogao Kolumbu da dođe do Novog Svijeta.
Može da se primijeti određena sličnost između Martina Navarra i SBE junaka Martina Mystère, ne samo po imenu već i po zanimanju. Mislim da je Burattini u ovom slučaju namjerno izabrao ime Martin. Cijela tema stripa podsjeća malo na događaje detektiva nemogućeg, samo da podsjetimo da je i Mystère već imao epizode u kojima se bavi oko zavjere otkrića Amerike.
Pojavljivanje Golema je odvuklo priču u nešto drugi pravac, dodala se mala horror nota cijeloj epizodi. Ne znam baš koliko je ovaj lik atraktivan, bilo za priču ili za crtača, radi se o liku napravljenom od gline, tako da je crtaču pruženo jako malo prostora za eksperimentisanje. Prikazivanje stvorenja kao nadmoćnog, neranjivog i bez savjesti, sigurno da je interesatno saznati na koji se način uopšte može pobijediti, ali fizički izgled ostaje i dalje neatraktivan. Na njegovom čelu je bio ispisan natpis “Emeth”(istina) na hebrejskom jeziku koji mu je podario život. Zagor je morao da izbriše prvo slovo da bi savladao čudovište, ali tu je napravljena jedna greška. Hebrejski se piše sa desna na lijevo, tako da bi u tom slušaju prvo slovo trebalo da se nalazi na desnoj, a ne na lijevoj strani, kako je prikazano u stripu.

Mislim da se Burattini malo pretenciozno dotakao ove teme, prilikom čitanja sam imao osjećaj da je sve moglo ispasti bolje i ubjedljivije. Nisam siguran koliko je uspjela da se ubaci doza napetosti i misterije, mada je barem u susretu sa Golemom to autorima djelimično pošlo za rukom.
Omaž Kolumbu i otkriću Amerike, epizoda sa istorijskim činjenicama i malom improvizacijom. Sasvim solidna epizoda.

Nema komentara:

Objavi komentar