utorak, 2. rujna 2014.

Zagor specijal: Divlja horda

Tema ove epizode ima istorijsku pozadinu, otimanje žena i prodavanje usamljenim traperima je dio prošlosti tog vremena. Taj problem nije postojao samo na području Sjeverne Amerike, radilo se više o globalnom problemu koji je postojao na svim nastanjenim kontinentima i koji postoji do dan danas. Trgovina živim robljem je jedan od najprljavijih poslova što postoje, samim time su i ljudi koji stoje iza tih stvari najveći ološ koji postoji. Kod nas u Evropi taj problem još uvijek postoji, većinom se radi o otimanju mladih djevojaka iz istočnih zemalja koje se onda prisile na prostituciju.


Kako vidimo tema je dobra za jednu strip epizodu, mada je urađena sa premalo ljubavi. Nedostaje mi uvjerljivost samih likova i bolja izgradnja radnje da bi priča bila efikasnija i ostavila bolji utisak. Iako je problem kojeg se dotiče epizoda star kao i sami ljudi, prije nekoliko decenija bio je tabu ulaziti u ovakve priče u mediju stripa. Stvarni horrori su često bili zaobilaženi u širokom luku, dok su nam se prodavale uvijek iste priče o pljačkašima i kradljivcima stoke. U novije vrijeme se mnogo slobodnije ulazi u neke škakljive teme, mada se još uvijek u SBE stripovima zaobilaze silovanja i slične vrsta nasilja nad ženama i djecom, iako su te stvari bile sastavni dio problema ljudske prošlosti. Najveća kritika ovoj epizodi je upravo to što se moglo više da uđe u pojedinosti priče, da se prikaže više detalja koji bi dali priči više realizma. Na taj način bi se čitaoci mogli više da užive u samu epizodu, a i negativci bi ostavili još gori ukus, tako da se ne bi moralo ulaziti previše u njihovu karakterizaciju kako bi se prikazalo koliko su zli.

Pozitivno je to što je priča tečna, nabijena je akcijom i nema mnogo objašnjavanja , što znači da se lako čita. Još nešto što je negativno za ovaj specijalac je da nije “specijalan”, ne vidim nikakvog razloga zašto ova priča nije stavljena u regularnu seriju već je završila u ovoj ediciji. Prije nekoliko godina mislili smo da nam specijalci donose malo drugačije priče koje se dodiruju posebnih tema i nisu svakodnevne. Sa godinama se na žalost upravo i desilo da je edicija postala tek mjesto gdje se trpaju priče koje se ne ističu po ničem posebnom. E pa, ova priča i nije zamišljena kao specijal već je izvorno trebala da stane u dvije mjesečne sveske i da ima 188 stranica. Iz nekog razloga glavni urednik, Moreno Burattini, odlučio je da od epizode napravi specijalno izdanje i skratio je za cijelih osamnaest stranica.

Problem sa likovima u ovoj epizodi je taj što imamo tipične stereotipove jedne priče. Glavni negativac, Lamort, jedan je od mnogih likova koje smo imali prilike da vidimo u toku godina. Čovjek koji je bez skrupula, sve bi uradio za novac, izdao najbliže i ubio sve koji mu stanu na put, sve stvari koje su nam poznate kod mnogih drugih negativaca. Vjerovatno će se neki među vama zapitati da li su Metisi normalan narod ili su svi zli, kao što nam to većinom u stripovima prikazuju. Naravno da su Metisi kao i svaki drugi narod, ima ih dobrih i zlih, samo što su izgleda u Zagorovim epizodama većinom obavijeni negativnim publicitetom. Između Boba i njegove žene mogla se napraviti ubjedljivija sentimentalna veza, imam osjećaj da je autor previše zapustio ove likove što se tiče emocija. Jasno je da Bob ide u potragu za njom i rizikuje sopstveni život, međutim, nedostaju osjećaji da bi mogli uvjeriti čitaoca u priču i da bi se moglo u potpunosti uživiti u epizodu. Marion je jaka, samostalna, inteligentna i hrabra, na mene ostavlja utisak da je ona gazda u svojoj kući.
D'Arcangelo je solidno obavio svoj dio posla. Tu i tamo ima problema sa proporcijama, ali vidi se da pokušava da ispoštuje maestra Ferrija, tako je na primjer Zagorovo lice prepoznatljivo. Ferri je napravio jednu od nemaštovitih naslovnica koja se sigurno neće dugo pamtiti. Cijela epizoda ostavlja utisak da se moglo bolje, u bilo kojem pogledu. Solidno štivo za jednom pročitati, ali ništa više od toga.

Nema komentara:

Objavi komentar