utorak, 2. rujna 2014.

Zagor predstavlja: Trampy

Hitac iz pištoljaTrampy, skitnica, lopuža i genije, jedan od likova sa najvećim brojem gostujućih uloga u Zagorovim avanturama. Za razliku od nekih drugih šeprtljavih likova, Trampy je isključivo Chicov prijatelj, tip koji sa simpatičnim Meksikancem često otvara jednu epizodu i onda nestaje nakon uvoda. Njegovi nastupi većinom imaju isti uzorak, slučajno se sreće sa Chicom, zajedno planiraju kako da prevare narod u mjestu u kojem se nalaze, plan propada i onda bježe od razjarenih stanovnika nakon što ovi otkriju prevaru. Postavlja se pitanje u kojoj je mjeri Trampy šeprtlja, da li je uopšte nesposoban kako to na prvi pogled izgleda ili ipak nije on kriv što mu planovi uvijek propadnu. Kao što smo imali priliku više puta lično da se uvjerimo, njegovi planovi su odlično funkcionisali sve do momenta dok se Chico ne umiješa. Meksikanac je osoba koja napravi neku grešku koja dovodi do toga da Trampyjev plan propadne.
U ovoj epizodi nema Chica, nema osobe koja bi mogla da pokvari njegove genijalne planove. Kao i uvijek, Trampy je i ovdje našao uspješan način da se najede, pored činjenice da ima prazne džepove. Na kraju se može ipak reći da je imao više sreće nego pameti, jer nije mnogo nedostajalo i skitnica je mogla završiti dva metra pod zemljom. U priči je Trampy prikazan onakav kakvog ga najbolje znamo, nasmijan, dobroćudan i uvijek dobro isplaniran. Sam scenario je mogao biti tik bolji, tako da su komične scene smiješne samo u granicama. Ovaj solo nastup našeg simpatičnog skitnice mogao je definitivno na efektivniji način da se izvede, jer pitanje je da li će ikad više dobiti svojih pet minuta i glavnu ulogu kao što je to bio slučaj u ovoj kratkoj epizodi.
Ferri je odradio standardni posao na crtežu, dok je dodatnu naslovnicu nacrtao atraktivnije nego glavnu za specijal u kojem je ova epizoda objavljena. Šteta što Ludens nije objavio dodatnu naslovnicu, tako da nam ostaje samo mala slika na naslovnici epizode “Vitezovi grala”.

Nema komentara:

Objavi komentar