utorak, 2. rujna 2014.

Zagor predstavlja: Ramath

U sjeni božice KhaliRamath je jedan od najvjernijih Zagorovih prijatelja, tako da ne iznenađuje mnogo što je jedan od šest likova koji su dobili svoju kratku priču u ediciji specijala. Iako smo ga dosta puta vidjeli u različitim avanturama, njegova prošlost je i dalje tajanstvena. U nekim epizodama saznali smo neke stvari o njemu, ipak on ne prestaje svaki put da nas iznenađuje na neki tajanstveni način. Kao član posade broda kapetana Fishlega, na prvi pogled je djelovao tek kao običan mornar, jedan od mnogih raznolikih tipova posade “Golden Baby”. Kada je dolazilo do nevolje on je pokazivao natprirodne moći, tako je na primjer u stanju da odvoji duh od tijela i na taj način da prati put koji mu objašnjava osoba sa kojom se povezao telepatski ili u stanju je da preko snova prenosi poruke. U vrijeme mirovanja često ga možemo naći u najneobičnijim pozama kako dubi na glavi, visi natraške na jarbolu, leži na ekserima ili slično.
U ovoj epizodi vidimo Ramatha kao dio jedne karavane koju napadaju Thugsi, pljačkaši i ubice koji se često koriste maramama kojima dave svoje žrtve. Na njih smo već navikli u Zagorovim epizodama, s obzirom da su imali već više gostovanja. Ono što je interesantno ja da Ramath i ovdje ima dobar kontakt sa bijelim ljudima koji su mu nakon napada spasili život. Epizoda je dosta mračna, nabijena akcijom i može se saznati nekoliko stvari o indijskim božanstvima i kulturi. Ipak, sve je to strpano na 32 stranice, tako da se ja lično ne bih protivio da je od ove priče napravljena jedna kompletna epizoda nevezana za Zagora, jedan samostalni album.
Della Monica je dobro nacrtao ovu epizodu, pogotovo je atmosferu na jedan odličan način dočarao. Ferri je nacrtao solidnu dodatnu naslovnicu sa Ramathom i božicom Kali.

Nema komentara:

Objavi komentar