utorak, 2. rujna 2014.

Zagor predstavlja: Jimmy Gitara

Pjesma za Kimberly


Jim Gitara, najveći romantičar Darkwooda i okoline, čovjek čije je najveće oružje njegov instrument... I ono što se krije u njemu. Na pozadini gitare ima jedan tajni otvor u kojem krije revolver, nerijetko mu je to spasilo život. Jim je čovjek koji balansira na tankoj niti zakona, ne zna mu se nikad kada i kako će reagovati i da li je prijatelj ili neprijatelj. Zagor je već više puta imao posla sa njim, svaki put su njih dvojica imali međusobnih problema, ali na kraju se ipak situacija mogla da izgladi. Po mnogo čemu Jim Gitara podsjeća na jednog drugog Zagorovog suparnika, Supermikea, samo što je Jim manje superiorniji, ali ne znači da je manje opasan, prije svega jer je, kako se kod nas kaže, mutan tip.
Njegova najveća slabost su žene, tako i ovoga puta mnogo toga rizikuje zbog ljepšeg pola. Ovoga puta nije mogao da odoli ženskoj ljepoti pa se jednostavno tako umiješao u stvari koje ga se ne tiču. Kimberly, mlada i zgodna djevojka, privukla je pažnju našeg antijunaka, ne samo svojom ljepotom već što je i zaključio da je djevojci potrebna pomoć. Pokušavši da pomogne mladoj Kimberly, a i pokušavajući očito da je zadivi svojim mačo ponašanjem, uvalio se u nevolje kojima nije dorastao, kako se u toku epizode ispostavilo. To su neke stvari po čemu me Jim Gitara po mnogo čemu podsjeća na Dylana Doga, jednostavno ponekad ostavlja utisak da nije sposoban da brine sam o sebi, a kamoli o još jednoj osobi. Ono što ih još veže je to da su vječiti zavodnici, ali su spremni da za jednu ženu, jednu pravu ljubav, sve da rizikuju, pa i vlastiti život. Zbog svega toga rekao bih da je Jim u stvari jedna tragična figura, lik koji je zauvijek osuđen na lutanje i samoću i mislim da je u dnu duše i on svjestan toga. Ova epizoda ima dosta patetike, ali ono što je u centru pažnje je Jim kakvog do sada nismo vidjeli, osjećajan i slomljiv, nemoćan pred onim što mu je sudbina namjenila. U ovoj kratkoj priči nema Zagora i Chica, Jim je u solo akciji. To je dobro, jer kada je Zagor u blizini on je ipak malo drugačiji, možda i zbog toga što pred suparnikom ne želi da pokazuje slabost, kao što je uradio ovdje kada je zaplakao. Jedna epizoda iz njegovog života da ga bolje upoznamo je upravo bila prava stvar da upotpunimo sliku o romantičnom revolverašu.
Ferri je nacrtao cijelu epizodu i dodatak naslovnicu. Crtež dobar, pogotovo sentimentalne scene su izvedene na dobar način.Nema komentara:

Objavi komentar