utorak, 2. rujna 2014.

Zagor predstavlja: Bat Batterton

Otmica djeteta

Bat Batterton, jedan od dvojice vlasnika detektivske agencije “Batterton & Batterton”, istraživač natprirodnih i prirodnih pojava, detektiv nemogućeg i mogućeg i prije svega Zagorov i Chicov dobar prijatelj. Ima sličan izgled kao Sherlock Holmes, međutim svaka paralela sa najpoznatijim detektivom svijeta već tu prestaje. Za razliku od svog poznatog kolege, Batterton je pravi magnet za nevolje i nerijetko je uspjeo samo uz Zagorovu pomoć da riješi zadatke koje su mu neki nesrećnici dodijelili, najprije zbog toga što ga ne poznaju i nisu čuli za glasine koje o njemu kruže. Ipak, pored svega naš detektiv uživa simpatije čitalaca i jedan je od najčešćih gostiju u Zagorovim epizodama. On i Digging Bill su dva lika koji su često glavni likovi epizoda u kojima se pojavljuju, za razliku od Trampyja, koji se ima gostujuću ulogu isključivo na početku jedne epizode kada zajedno sa Chicom upada u nevolje. Mnogo toga o njegovoj popularnosti govori i to da se na slici prije stripa na svakom izdanju nalazi njegova slika pored Zagora, Chica i Digging Billa. Sigurno je da se radi o jednom od najsimpatičnijih i najvažnijih likova u Zagorovom svijetu. Ono što je meni najbolje je kada se Batterton prerušava i onda uvijek, bez izuzetka, zaboravi na neku pojedinost zbog koje nije teško otkriti da se ne radi o ličnosti koju on pokušava da predstavi. To su tek sitnice, pogrešne čizme, zaboravi da ugasi lulu ili slično, ali sasvim dovoljno da svaki put kada se preruši bude otkriven već na prvi pogled. Njegov problem nije nepoznavanje teorije, zna sve kako bi trebalo da se ponaša pravi detektiv, problem nastaje kada to treba da primjeni u praksi.
U ovoj priči, u kojoj ima solo nastup bez Zagora i Chica, on još jednom potvrđuje nadimak šeprtljavog detektiva koji ima više sreće nego pameti. Dok je tražio posao u jednom naselju, obratio se jednoj bogatoj porodici nadajući se zaradi, međutim kako to obično biva, dobio je zadatak da pazi na jednog dječaka, jednog od najgore vrste svog uzrasta. Dječak je pravi đavolčić, već od prvog susreta priređuje Batu neslane šale, tako da se ispostavilo da je zadatak teži za obaviti nego što je to na prvi pogled izgledalo. Nevolje tek nastaju kada grupa razbojnika pokušava da otme dječaka, ne znajući da im je lakše izaći na kraj sa deset šerifa već sa ovim nevaljalcem. Nakon raznih komičnih situacija, Bat Batterton nekako uspijeva da riješi i ovaj slučaj, mada je i ovoga puta imao pomoć od dječaka, koji za svoj uzrast izgleda sposobniji od našeg detektiva. Sve u svemu jedna zabavna pričica koja po meni ima više humora od nekoliko posljednjih Chicovih specijala. Možda pomalo prekratka, ali te 32 stranice su optimalne za jednu solo avanturu bez naših glavnih junaka.
Gallieno Ferri je nacrtao ovu epizodu i dodatak naslovnicu. Maestro je, kao i uvijek, dobro odradio svoj dio posla i još jednom dokazao da se sa crtežom može prikazati dobar humor, čak i onda ako scenario i nije baš vrhunski.

Nema komentara:

Objavi komentar