utorak, 2. rujna 2014.

Zagor maxi: Ratnici

Fanovi većinom nisu ni sami sigurni da li više vole natprirodne priče ili ipak više realistične, pa meni je svejedno, važno je da je scenario dobro izveden, da priča nije naporna i ako je moguće da se ne mora svakih pet minuta gledati u broj stranice sa nadom da će se strip što prije završiti. “Ratnici” je jedna realistična priča sa već poznatim elementima; pobuna Indijanaca, Zagor stupa na scenu. Zvuči dosadno? Srećom, ovo je sve drugo do dosadno!


Očito da je autor imao zadatak da napravi jedan lagan scenario za novog crtača, bez mnogo teksta i sa standardnom temom, ali upravo se ponekad desi da se tada napiše nešto dobro i nesvakidašnje, mada to možda uopšte nije bila namjera. Burattini je odlično razradio priču, nabacio je visok tempo i akciju koja traje do posljednje stranice. To je jedna od jačih strana ove epizode, strip je prepun dinamike, radnja ne posustaje niti ima većih pauza, tako da se cijeli strip brzo čita, mnogo brže nego druge standardne Bonelli epizode. Naravno da malo teksta nije presudno da je strip bolji, kod nekih epizoda je upravo obrnuto, ovdje je napravljen pravi potez jer na taj način se priča ne koči, a nepotrebni dijalozi bi samo umanjili kvalitet epizode.

Kaimakan je glavni negativac, porijeklom Houron odbačen iz svog plemena. Prve scene stripa se dešavaju u selu Shawneeja, tu ga vidimo kako se bori protiv tadašnjeg poglavice u dvoboju sjekirama. Razlozi su jasni, Kaimakan ne želi da živi u miru sa bijelcima i pokušava da povede pleme u rat dok je poglavica na Zagorovoj strani, jedan od onih koji vjeruju u zajednički život i mir. Vidljivo je već na početku da je Kaimakan dobar borac, to je u toku epizode u više navrata i dokazao, čak je u specijalnom duelu sa Zagorom izgledao kao sigurni pobjednik, moglo bi se reći da na kraju nije imao sreće. Uspjeo je dva puta da se popenje na konja , dok je Zagor to uradio samo jednom, kod prvog puta je imao pobjedu u rukama da nije slučajno naletio na jednu granu koja ga je zbacila sa konja. Peh je imao kada je udario u stablo i teško se povrijedio, da je tu imao više sreće vjerovatno bi Zagoru zadao još problema. Ne samo da je fizički sposoban, ima i druge osobine koje su jasne karakteristike jednog dobrog vođe. Nisam siguran da li mogu reći da je on negativac, sjetimo se samo koja sudbina očekuje indijanski narod, ne može im se zamjeriti ukoliko žele da se bore za slobodu ili da umru kao junaci, mada je u stripu kao Zagorov protivnik na strani onih za koje se ne navija.

Spomenute scene sa Indijancima kao negativcima je nešto što se ne bi moglo nazvati politički korektno. Kao što sam već rekao, zna se koja sudbina čeka Indijance, skoro totalno istrebljenje i oduzimanje njihove djedovine. Da li je stvarno u redu da se bijelci prikazuju kao žrtve? Zar nisu oni ti koji su uljezi i osvajači? Ok, imali smo dosta epizoda gdje su bijelci upravo kao takvi i prikazani, s vremena na vrijeme mora se malo improvizovati i promijeniti navijačka strana. Indijanci su ljudi kao i svi ostali, nisu niti dobri niti loši, sve ovisno od čovjeka do čovjeka. U nekim momentima pomislim da su oni ipak ti koji su uvijek u pravu, jer u globalnom poređenju su žrtve, iako se pojedini zločini koje su počinili ne mogu opravdati. Da je Zagor znao koja sudbina očekuje Indijance, da li bi uvijek bio na njihovoj strani? Da li bi možda odustao od svog cilja provođenja mira, oženio se i živio svoj život kao svaki normalan čovjek tog doba? Teško reći šta bi bilo da se može unaprijed saznati budućnost.
Prisco je već u svom prvom stripu obavio sjajan posao. Njegov stil je nešto između Andreuccija i Laurentija, u nekim momentima toliko sličan, sa druge strane i totalno drugačiji. Najviše mi se sviđa dinamika crteža, po tome je jedan od jačih crtača u SBE ekipi. Kadriranje je zaista odlično, a pojedine scene vidimo po prvi put u ovoj epizodi, što smatram pozitivno, tako dokazuje da već od samog početka slijedi svoj sopstveni stil i da nikoga ne kopira. Od svih likova najbolje crta Indijance, izgledaju zaista fenomenalno.

Odličan maxi, jedan od najboljih, ako ne i najbolji. Prava poslastica za sve fanove prave i čiste western tematike. Fanovi epizode “Zimska Zmija”, Tex Willera i Blueberryja bi trebali biti oduševljeni.

Nema komentara:

Objavi komentar