srijeda, 3. rujna 2014.

Zagor: Darkwoodske nevjeste

Krajem pedesetih godina prošlog vijeka nije bilo baš uobičajeno da se strip junaci ljubakaju sa ženama. Poljubac u javnosti je važio kao nešto nemoralno. Strip junaci su imali drugačiju strukturu od ove danas, tako da nije iznenađenje da današnji čitaoci sumnjaju u seksualnu opredijeljenost junaka iz tog doba. Još jedan razlog više za sumnju su sidekickovi, koji su bili sastavni dio strip junaka tog doba. U to vrijeme nastao je i Zagor, sa svim elementima iz tog vremena uključujući i sidekicka, Chica. U početnim epizodama našeg junaka pojavila se poneka žena, međutim, kako je bilo uobičajeno za to vrijeme, ništa se posebno nije dešavalo osim ponekog flirta. Tek desetak godine kasnije, nakon revolucionarnog hipi vremena, Zagor je počeo malo ozbiljnije da se posvećuje ženskom polu. Iako je bilo ljubakanja i sličnih ispoljavanja ljubavnih osjećaja, većinom su prolazili veliki vremenski periodi između takvih scena. Početkom devedesetih godina Zagorovoj ekipi priključio se autor Mauro Boselli, čovjek koji je između ostalih pisao i ljubavne priče. Njegovim dolaskom Zagorov ljubavni život postao je burniji nego ikada prije, tako da su se često pojavljivale žene sa kojima je Zagor imao kratku vezu, ili je skoro dolazilo do toga. Lik našeg junaka se u to vrijeme dosta promijenio, tako da možemo reći da su žene postala njegova slaba tačka. Nije se jednom desilo da nekima od njih oprosti kriminalne radnje ili čak i ubistva, samo zbog toga jer su mu se dopale. Jedan strastveni poljubac pjevačice Lorne u epizodi “Kapetanova tajna”, bio je dovoljan da zaboravi sve što je ova žena uradila te da nju i njenog brata pusti na slobodu. Nekada prije je bio mnogo oprezniji, sjetimo se samo plavokose opasnosti Blondie, sa kojom je malo drugačije postupao u priči “Tajanstveni jahač”. Ponekad su ljubavne avanture završavale i tragično, kao u slučaju Elektre Ward u epizodi “Tajna Redstonea”, kada je ova plavokosa ljepotica imala osjećaje za Zagora, ali bila je upetljana u mnoga ubistva, tako da je na kraju i ona sama tragično završila. U epizodi “Pećinski ljudi”, Zagor je dao Indijanki Mladi mjesec poljubac u usta. Pored svih ostalih žena koje su se pojavljivale u Zagorovom životu izdvojio bih top ten, djevojke koje imaju, ili su imale, potencijal da postanu gospodarice Darkwooda.

Margie Coleman, djevojka iz epizode “Čarobnjak Kandrax”, jedan je od likova od kojih sam mislio da će se više puta pojaviti i da će se tu razviti ljubavna priča sa Zagorom. Kraj epizode sa Kandraxom je barem tako nešto nagovještavao, s obzirom da su padali strastveni poljupci između njih dvoje. Ne znam ni sam zašto su autori Margie zapostavili, možda zbog toga što u to vrijeme nisu htjeli da pretjeruju sa ženama u životu našeg junaka.

Gambit je za kratko vrijeme uspjela da postane jedna od najvažnijih žena u Zagorovom serijalu. U epizodama “Osveta vudu” i “Strah nad rijekom”, mogli smo malo bolje da je upoznamo. Gambit je pustolov, žena koja voli da kocka i nerijetko stoji sa druge strane zakona. Ne može se reći da je stidljiva, nije mnogo trebalo da legne zajedno sa Zagorom, takođe, nema dlake na jeziku i njeno najjače oružje je njen neodoljivi šarm. Kod prvog susreta su njih dvoje razmišljali o zajedničkoj budućnosti i došli do zaključka da se nijedno ne bi moglo prilagoditi životu druge osobe. Već kod sljedećeg susreta moglo se vidjeti da su osjećaji postali jači, nije se radilo više samo o seksualnoj avanturi. Nakon što je Gambit slučajno čula razgovor između Zagora i Chica, kada je naš junak govorio kako neće ostati zajedno sa Gambit, moglo se primijetiti da joj je bilo teško. Izgleda da je i pored svih suprotnosti ona ipak bila odlučila da ostane sa Zagorom. Iskreno rečeno to da se i desilo, ta veza ili brak ne bi imali dugu budućnost. Vjerovatno bi došlo do problema kada bi prošla zaljubljenost, jer previše su njih dvoje različiti da bi imali i druge dodirne tačke koje bi ih vezale na duže vrijeme.

Virginia je nećakinja kapetana Fishlega. Prvi put se pojavila u epizodi “Carev pečat”, gdje je imala aferu sa Zagorom. Poslije toga imala je nastupe i u pričama “Morska strava”, “Otočka skupina” i “Noćna mora na moru”. Svaki put kada se sretne sa Zagorom dođe do ljubakanja i ispoljavanja nježnosti, međutim, nisam siguran da između njih dvoje postoji prava ljubav. Zagor ponekad govori o ženama koje u njegovom životu nešto znače, još nikada nisam primijetio da spominje i Virginiju. Izgleda mi kao da su njih dvoje srećni kada se vide, provedu vrijeme zajedno i onda nastave svako svojim putem. Nije bilo nekih ozbiljnijih rasprava o tome da bi živjeli zajedno ili pretvorili vezu u nešto ozbiljnije, kao što je bio slučaj sa nekim drugim ženama. Iako mislim da bi njih dvoje odlično odgovarali zajedno, teško da će osim povremenih afera tu nešto više da bude. Virginia studira u Evropi, ali je već jednom izrazila želju da bi volila da postane stalni član posade svog ujaka na brodu Golden Baby. Ako se to jednog dana desi, ko zna, možda njihova veza tada postane i ozbiljnija.Vampirica Ylenia Varga ne paše baš najbolje u istu grupu kao i ostale djevojke ovdje, ipak, zbog njene seksepilnosti nije isključeno da će se jednog dana između nje i Zagora desiti nešto više nego što je to bilo do sada. Ponekad prijatelji, ponekad neprijatelji, tako se i rađaju velike ljubavi... barem u filmovima.

Pupoljak, mlada djevojka iz plemena Seneka i kćerka bivšeg poglavice. Nju je Zagor poznavao još dok je bila mala djevojčica, tada se često igrao sa njom. Nekoliko godina kasnije sreli su se opet u epizodi “Srebrni vodopad”, tada je Pupoljak odrasla u lijepu djevojku, ali zadržala je još uvijek dječiju razigranost i veselost. Odmah se moglo da vidi da sada gaji drugačije osjećaje prema Duhu sa sjekirom nego što je to bio slučaj kada je bila mala. Na kraju epizode to je i priznala Zagoru, ali, naš se junak još jednom izvukao na jedan od njegovih poznatih načina, rekao je da je voli, ali samo kao sestru. Nakon toga moglo se vidjeti da je Zagor bio tužan i da nije bio sasvim iskren prema djevojci, izgleda da je i on za nju imao jače osjećaje. Sam kraj te priče ostavio je mnoga otvorena pitanja i dao podlogu za jedan dobar nastavak, s obzirom da je Zagor ubio njenog oca i da je odlučio da joj to ne kaže. Na žalost, do dan danas čekamo na taj nastavak. Nadam se da će se simpatična Indijanka ipak prije ili kasnije pojaviti, onda možda vidimo eventualni nastavak ljubavne priče ili čak početak neprijateljstva.

Kažu da je nekada bilo normalno da muškarac ženu zaprosi, danas to više nije pravilo tako da su često žene te koje preuzimaju inicijativu. Prerijski cvijet je očigledno bila ispred svog vremena, s obzirom da je u epizodi “Svratište obješenih” ponudila Zagoru brak. Naš junak se kao i obično izvukao sa izgovorima, ali, može se primijetiti da je ova mlada Indijanka osvojila njegovo srce i da mu nije bilo svejedno što je morao da je ostavi. Kao i u slučaju Pupoljka, nadam se da će i ona jednog dana da se vrati u nekoj od epizoda.

Vještica je jedna Indijanka koja se pojavljuje u istoimenoj epizodi, kratkoj priči bez teksta. Tu je ona omađijala Zagora da ga privuče u svoju kućicu, zatim su zajedno proveli noć. Srećan izraz na njenom licu narednog jutra nam govori da se naš junak tokom noći nije obrukao. Nadam se da će se Vještica opet pojaviti u jednoj od budućih epizoda, s obzirom da mi djeluje na prvi pogled interesantna i da ima tu materijala za jednu interesantnu priču.Marie Laveau, gatara, pirat, vudu vođa i kraljica, najseksepilnija žena u Zagorovom svijetu. Iako je starija nekih desetak godina od našeg junaka, uspjela je da zavrti Zagoru glavu, čak do te mjere da joj je on oprostio sve kriminalne radnje i ubistva koje je počinila. U epizodi “Osveta vudu”, nije se naziralo da postoji nešto više između njih dvoje, vjerovatno i zbog toga što je Zagor bio tada zajedno sa Gambit. Tek u epizodi “Kraljica mrtvog grada”, njih dvoje se zbližavaju. Iako je Zagor tada mislio da je reinkarnacija afričkog ratnika Damballaha, izgleda da je provodio ugodne sate zajedno sa Marie u krevetu. Na kraju avanture se, kako je Chico dobro primjetio, sjećao svih stvari koje su dešavale dok je bio začaran i izgleda da je bio do te mjere zadovoljan da je oprostio Marie sve zločine i nije mogao da skine ruke sa nje. Ne može se reći da je ona jedna od žena u koju je Zagor zaljubljen, radi se više o seksualnoj privlačnosti, sa obje strane.

Shyer je prva Zagorova ljubav, barem po onome što do sada znamo iz njegove prošlosti. U epizodi “Nulta godina Darkwooda”imala je svoju premijeru. Radi se o djevojci koja živi usamljena poput indijanskog vrača, poznaje tajne medicine pa čak je i vidovita. Zagor je upoznao još u vrijeme prije nego je postao Duh sa sjekirom i kada nije nosio kostim. Orao na majici kojeg danas ima je posvećen njoj. Proveli su vrijeme zajedno kada je Zagor bio ranjen i bilo je očigledno da su bili zaljubljeni jedno u drugo, međutim, Shyer je dala zavjet u zamjenu za moći da će njeno tijelo ostati nedodirnuto. Fizički bih rekao da se radi o najatraktivnijoj ženskoj osobi iz Zagorovog svijeta. Kao osoba dosta je uravnotežena, ima stil i ostavlja utisak da je ništa ne može izbaciti iz takta. Oprostila se od Zagora na taj način što je skočila sa stijene i pretvorila se u orla, ali, jedno je sigurno, Shyer će se opet pojaviti, prije ili kasnije.


Frida Lang, austrijska baronica i najvjerovatnije najvažnija žena u Zagorovom životu. Još od prvog susreta u epizodi “Zimska Zmija”, Frida je za većinu fanova postala nešto kao najveća Zagorova ljubav. Jedan od razloga za takvo razmišljanje je svakako i fenomenalna priča u kojoj se njih dvoje upoznaju, a i prva veća romansa našeg junaka. Scenario je imao djelimično romantične crte, prije svega mislim na poljupce pod mjesečinom i slatke riječi koje su uputili jedno drugom. Kraj je totalno nespretno napravljen, Zagor kaže Fridi da zatvori oči kako bi je poljubio i onda bježi glavom bez obzira kroz prozor. Tu se najbolje primijetilo da serijal još nije bio spreman za velike promjene, čak bih rekao da je autor kroz ovu situaciju ismijao cijelu ljubavnu priču koja se gradila na 400 stranica. Fanovi su na jedno oko zažmirili kada se radi o ovoj sceni i sjećali se većinom samo romantičnog dijela priče. Mnogo godina poslije, u vrijeme Bosellijeve dominacije, Frida se napokon vratila u epizodi “Tajna Fride Lang”. Ovdje se učvrstila veza između njih dvoje, čak u tolikoj mjeri da je većini postalo jasno da je Frida ta koja će jednog dana postati prva dama Darkwooda. Zagor je u jednoj sceni čak i rekao da je voli više nego što je ikada neku drugu volio. Pomalo dirljive scene na kraju priče kada Zagor ne može da prestane čitati Fridino pismo, pa ga čak i Chico zbog toga zeza. Nakon trećeg, i za sada i posljednjeg pojavljivanja u epizodi “Povratak Kandraxa”, ostaje nam samo da čekamo i vidimo kada će se opet pojaviti. Ima glasina koje kažu da je Ferri već nacrtao posljednju Zagorovu epizodu u kojoj se Zagor na kraju ženi sa Fridom, međutim, to su samo glasine koje nikada nisu oficijelno potvrđene. Frida je žena koja bi odgovarala Zagoru, hrabra je, ponosita i odana. Izgleda da joj ne bi predstavljalo problem da dođe u močvaru da živi, s obzirom da je već razmišljala o tome koje bi zavjese mogla da stavi u kolibi na prozore. Bilo kako bilo, ne znam da li će jednog dana doći da živi baš u tu močvaru, ali siguran sam da će upravo ona postati darkwoodska nevjesta, prije ili kasnije.

Nema komentara:

Objavi komentar