utorak, 2. rujna 2014.

Zagor: Brodolomci

Pomalo autsajderska epizoda, prepoznatljiva po markantnoj naslovnici druge sveske. U zanimljivostima smo pomenuli već epizodu “Morske hijene”, koja ima sličan tok kao i ova priča. Ne može se autorima mnogo zamjeriti na nemaštovitosti, s obzirom da serijal u toku ove epizode ima već 443 sveske iza sebe.


Ono što mi je zapalo za oko je to da su naši junaci, Zagor i Chico, bili više puta tokom priče ranjavani, što znači još nekoliko novih ožiljaka. Ponekad mi se čini da autori ne paze kada se radi o povredama, tako bi to na njihovom mjestu ipak ostavio za posebne prilike i za neprijatelje koji su dostojni protivnici. Izgleda pomalo neuvjerljivo ako Zagor prođe bitku sa Kandraxom bez ogrebotine, a neki tamo obični banditi ga skoro ubiju.

Rauch je u ovoj epizodi napravio cijelu paletu likova, po mom mišljenju možda i malo previše osoba koje su dobile upečatljivu karakterizaciju. To je vjerovatno i najslabija karika priče, previše se svi vrti oko likova i sama radnja pada zbog njih u drugi plan. Jasno je da će na kraju epizode većina kriminalaca biti mrtvi, zato je pomalo nerazumljivo čemu toliko gubljenje vremena zbog njih. S obzirom da je tako i ja ću nastaviti tekst sa likovima iz priče.
Dowleri su tipična “redneck” familija, sa svim klišeima koji idu uz to. Žive usamljeno i odsječeni od ostalih ljudi, izgledaju prljavo i bijedno obučeni, kao da su izašli iz filma “Texas Chainsaw Massacre”. Zeb je glava porodice, otac od ostatka bande. On izgleda najkompletniji od svih, ne samo da je snažan i pametan, već je i čovjek koji je napravio od svoje djece ono što jesu. Mark je barem po izgledu normalniji od ostalih, vjerovatno pravi tatin nasljednik jednog dana. Izgled zna da vara, tako da je i on totalni manijak i uživa u ubijanju poput ostalih. Rufus je fizički najjači, ali i mentalno najzaostaliji. Po običaju takav tip ne zna da priča već proizvodi neke čudne zvukove, a i činjenica da ima ožiljak na licu i da je pomalo “romantičan”, podsjeća na glavnog ubicu iz pomenutog filma. Naravno da ne smije nedostajati i jedan sitni tip koji je skroz lud, to je u ovom slučaju Saul. Castor je tip koji izgleda kao da je nastao ukrštanjem svinje i čovjeka, tako se i ponaša. S obzirom da su svi obdareni posebnim sposobnostima, tako je on nepogrešivi strijelac. S obzirom da je ova epizoda bogata sa likovima, imamo još tri osobe koje se ističu od ostalih: Stormy Jack, Norah i njen otac Abe. Stormy Jack je pomalo iritantan lik, prije svega zato što je Zagor u toku epizode priznao da ga u neku ruku cijeni, što je van pameti s obzirom da se radi o kriminalcu i ubici. Čini mi se da je autor ovdje pomalo nespretno uradio ovaj lik, te da je ostavio nešto drugačiji utisak nego što je bilo zamišljeno. Abe Kirk je izgleda jedini sposoban čovjek u Sandag Bayu, zbog toga je on šerif, doktor i sve što ide uz to. Norah je njegova kćerka, mlada i hrabra djevojka koja sanja o tome da nastavi život u nekoj od američkih metropola.

Chiarolla je izgleda napokon našao ambijent koji mu najbolje odgovara. Mrak, kiša, more i magla, ove stvari crta mnogo bolje nego tipičnu darkwoodsku okolinu, tako da se može reći da je ovo njegov najbolji crtež do sada. Još uvijek ima probleme sa likovima, pogotovo Zagor i Chico odudaraju od nama poznatih likova na koje smo već godinama navikli. Po nekad mi se čini da Chiarolla zaboravlja da više ne radi kao karikaturista.
Jedna od epizoda koja se proteže na cijele dvije sveske, priča koja se može jednom pročitati i zaboraviti.

Nema komentara:

Objavi komentar