utorak, 2. rujna 2014.

Zagor almanah: Blago Digging Billa

Zagorovi almanasi dosta variraju u kvaliteti, imali smo dobrih epizoda kao što je “Čovjek koji je došao s kišom”, a i jednu od najgorih priča, “Krvavo pismo”. Izgleda da je ova edicija nešto kao probni rad za novajlije, Verni, Rubini, Colombi i Bisi su upravo ovdje imali svoju premijeru kod Zagora. To i ne iznenađuje mnogo, almanah je izdanje koje ima do 96 strip stranica, ostatak sveske čine razne zanimljivosti koje nerijetko nemaju neke veće veze sa samim stripom. Ukoliko se neki crtač ne pokaže dobro, upravo ti tekstovi mogu djelimično da skrenu pažnju sa samog stripa, mnogo više nego kada bi crtež popunjavao cijelu svesku. Meni lično ti propratni tekstovi malo znače, ako kupim strip onda sam ga uzeo zbog određenog junaka, nisam baš nešto posebno napaljen na neke stvari koje nemaju veze sa pričom. U ovoj epizodi mogao se napisati neki tekst koji ima veze sa tragačima blaga ili ostrvima gdje se sumnja da se nalazi skriveno blago i slično, uglavnom nešto što bi imalo veze sa samom epizodom, ovako nema mnogo smisla.


Cijela epizoda je u znaku crtača Bisija, čovjek koji radi i za BD produkciju i koji se već od prve epizode učvrstio u sam vrh Bonellijevih crtača. SBE ima dosta dobrih umjetnika, ali malo ih je koji su oduševili već u prvoj epizodi, još manje onih koji su se u toj mjeri dokazali kao Bisi ovdje. S obzirom da je tek na početku svog rada možemo samo da naslućujemo kako će se tek razviti za nekoliko godina. U njegovom stilu se vidi utjecaj BD škole, vinjete su maksimalno popunjene sa mnogo detalja, isto tako primijetim mali utjecaj i američke škole stripa, najviše zato što me neki likovi licem podsjećaju na one koje je nacrtao veliki majstor superherojskog stripa Jim Lee.
Paolo Bisi je crtajući ovu epizodu nacrtao i jednu sliku koja bi mogla da važi kao alternativna naslovnica, očito toliko dobro da je Ferri nekoliko godina poslije uzeo upravo taj crtež kao referencu da bi napravio naslovnicu za epizodu “Il ritorno di Digging Bill”. Rijetko se dešava da je u fokusu pažnje jedne epizode crtež u prvom planu, to je slučaj ovdje i zato je bilo u redu da se prvo to spomene prije nego što se pređe na samu priču. Na kraju možemo sa oduševljenjem da čekamo na druge epizode koje će crtati Bisi, pogotovo nakon ove priče gdje smo svjedoci jednog od najboljih startova u izdavačkoj kući SBE.

Digging Bill, lovac na blago, jedan od najpoznatijih likova u zagorovim stripovima ovdje je još jednom jedan od glavnih protagonista u priči. Čini mi se da je od svih sporednih likova on imao najviše nastupa u pojedinim epizodama, možda ga je samo Trampy nadmašio, ali to je ipak nešto drugačije jer je Bill uvijek jedan od glavnih likova i ostaje prisutan u priči od početka do kraja dok Trampy ima većinom kratki nastup na početku stripa, uglavnom se radi o komičnim scenama sa Chicom. Bill je jedan od likova koji je podjednako dobar prijatelj sa Zagorom kao i sa Chicom, mada se kroz svoju šeprtljavost ubraja u Chicovu gardu tako da ne iznenađuje što je bio jedan od likova u posljednjoj epizodi serijala Chico. Još jedna interesantna stvar je da se on često pojavljuje na naslovnicama, mnogo više nego Bat Batterton, Ikarovo Pero ili neki drugi lik. Vjerovatno se radi o njegovom liku tragača za blagom, to je jedna tema od koje uvijek može da se napravi dobra priča. Kao i pomenute kolege, Digging Bill je teški fanatik, čovjek koji je i više nego opsjednut da jednoga dana nađe blago a najmanji razlog je iz financijskih razloga ili slave, želi jednostavno da ispuni svoj životni san u kojeg investira cijelo svoje vrijeme i finansije. Na stranici 94 fascinantno ga je posmatrati kako se približava blagu, zapostavljajući kriminalce koji se spremaju da ga ubiju, može se reći da je za njega taj hobi veći od svega, vrijedniji i od samog života. Iako je ponekad spreman da upotrijebi metode koji nisu zakonom dozvoljene, u suštini je jedan jako pozitivan i dobar lik, to je i razlog zašto ga Zagor svako malo izvlači iz nevolja u koje upada.
Ova epizoda ima uvod koji i nije nešto posebno originalan, ono što je bitnije je da se uspjelo napraviti jedna solidna priča koja se ističe prije svega zbog fenomenalnog crteža. Nadprirodnih elemenata ovdje nema, prije svega radi se o standardnoj priči o potrazi za blagom i kriminalcima koji imaju zle namjere. Iz tog razloga sam u centar pažnje stavio Bisija, čovjeka zbog kojeg je vrijedno pročitati ovaj strip, dok je Mignacco u suštini napisao jedan scenario koji se ne ističe po originalnosti niti po bilo čemu što nije do sada viđeno.

Ferrijeva naslovnica je solidna, Zagora je odlično stavio u pozu, međutim Digging Bill je mogao biti i bolje nacrtan, pogotovo lice. Naslovnica se proteže na dvije stranice i zauzima mjesto na prednjim i zadnjim koricama, ipak moglo se ubaciti još nekoliko detalja više.

Nema komentara:

Objavi komentar