srijeda, 3. rujna 2014.

Pinokio

Bestidan, zloban, slobodan od pravila i granica. Sa originalnom verzijom, koju čitaju samo mamine maze, ovaj strip nema mnogo zajedničkog. Grube podudarnosti i temelj same priče su tu kao i u originalu, međutim i to je sa apetitom nacrtano na jedan poseban način, tek toliko da se zna da na kraju krajeva ova priča nema mnogo toga što neki sanjari očekuju. Winshlussova adaptacija Pinoccchija je jedno putovanje na samo dno pakla. Dobre vile i veseli krmčići nisu sastavni dio ove priče, prije se mogu naći perverzni patuljci, prema kojima Hannibal Lecter izgleda kao Majka Tereza. Poznata italijanska knjiga za djecu doživjela je u ovom albumu preradu koja se može najbolje opisati kao zlobna satira i potreba da se na ciničan način sruše snovi koje smo jednom prije svi mi kao klinci sanjali.

Majstor Geppeto nije ovdje prikazan kao dobri starac, već kao stari kenjac opsjednut novcem i slavom koji po svaku cijenu želi svoj izum da proda vojsci i obogati se. Winshluss, čovjek koji je već surađivao sa legendarnom autorkom Marjane Satrapi, preskočio je u ovom stripu ulizivanje čitaocima. Priča je poremećena, perverzna, odbojna i vizuelno toliko raznolika da je teško naći poređenje sa bilo kojim stilom što postoji do sada.

Crtež se kreće u stilu između Spiegelmana i Crumba, naravno sa dobrom dozom parodije na Disney. S obzirom da se u stripu pripovedaju različite priče, sve su te markirane posebnim crtežom, što cijelom albumu daje toliku raznolikost koja je do sada rijetko viđena u devetoj umjetnosti.
Naslovnica je zamka za sve one koji su mislili da će naći ovdje tek još jednu “normalnu” adaptaciju malog balvana sa ogromnim nosem. Već na prvim stranicama slijedi za te ljude iznenađenje kada Geppetova žena pokušava da lutkin nos upotrijebi kao dildo, što se tragično po nju završava, jer dok je u ekstazi jahala malu bukvicu od željeza, ovaj je sasvim nenamjerno spalio. Da, njegov tvorac je napravio od njegovog nosa bacač plamena. Ne znajući ni sam koliko je sretan što se riješio takve jedne žene, Geppeto pokušava da prikrije njeno mrtvo, reš pečeno tijelo i pušta čak koju suzu za njom. U toku priče stari perverznjak ipak pokazuje da mu je mnogo važnije to da zaštiti svoj izvor bogatstava - Pinocchija, nego činjenica da je ostao bez žene. Lutak, ili u ovom slučaju bolje reći mini Terminator, glup kako jeste polazi u svijet i doživljava razne pustolovine.U samom stripu nema mnogo teksta, tek nešto više za čitanje u pratećim, sporednim pričama. U suštini bez obzira na kojem jeziku uzmete ovaj strip, shvatićete ga.

Poruka ovoga stripa je da snovi koje sanjate neće se ostvariti, da živite u jednom perverznom svijetu opsjednutom seksom, lažima i prevarama. Koliko se to nekima čini žalosno i ispod nivoa, mogu vam reći samo jedno:okrenite se malo oko sebe, shvatićete da je upravo to svijet u kojem živite.


I tako su živjeli sretni sve dok...eh, opet ja započinjem sa glupostima. Dobro došli u surovu realnost ili bolje rečeno u noćne more svakodnevnice.


Nema komentara:

Objavi komentar