srijeda, 3. rujna 2014.

Gea: Dionisova povorka

Ova recenzija se ne preporučuje mlađima od 16 godina i glupljima ispod 80 IQ.

Dobar dan. Razmišljao sam kako da počnem ovu recenziju, treba nešto pametno da kažem, nešto što će vas natjerati na razmišljanje i emotivno dodirnuti. Nešto što je originalno i što do sada niste imali priliku da pročitate. Pa da probamo.
"Krug života je izgubio svoj centar." Nemoguće je ukratko sažeti broj stvari koje je Enoch rekao sa ovom pričom. Dao nam je sumrak boga našeg djetinjstva. Dao nam je Živinče. Dao nam je oduzimanje dječije nevinosti i bezbojne gaćice. A to je samo početak. Ali taj krug, koji je izgubio taj centar, to mi je ostavilo najjači utisak. Odmah iza toga ide ludilo sa paralelnim dimenzijama i epskim arhetipovima Dive i Satira, ali taj krug...!
Eto, vjerujem da sam upravo emotivno kulminirao vaš psihofizički habitus. Dok većina vas sada gugla i traži značenje riječi iz prethodne rečenice, da mi vidimo malo šta nam nudi ova epizoda.

Glavna junakinja serijala, Gea, je razmaženi tinejdžer koji se našao u situaciji da treba da brani svijet od zla. Sada vam je možda malo jasnije zašto je svijet odavno otišao u p. m. Pored svih heroja, ljudina, snagatora, tipova poput mene, ti odozgo odlučili su da uzmu Geu kao zaštitnicu. Nisam siguran da li je naša junakinja ušla u pubertet, mislim da nije jer je ravna kao daska, ali vjerujem da Kreša zna nešto više o tome, s obzirom da je sa velikim oduševljenjem pričao o njoj u prvoj epizodi. Gea se često u ovoj epizodi prikazuje u gaćicama. Šteta što je strip crno bijeli, tako da ostaju neka važna pitanja otvorena, kao na primjer koje su boje njezine gaćice. Da li su bijele ili žute? A šta ako su crvene?

Satiri su perverzna stvorenja u ovoj epizodi koja otimaju dobre ženske da bi se parili sa njima. Čim sam ih vidio sjetio sam se jedne priče koju mi je moja pokojna baba pred spavanje pričala. Znate onu: "Ja sam jarac živoderac, živ klan, nedoklan, živ soljen nedosoljen, živ pečen nedopečen! Zubi su mi kao kolac, pregrišću te kao konac." Kao da je juče bilo kada sam zbog ove uspavanke ostajao cijelu noć budan od straha. Moj đed bi onda grdio babu: “Mileva, sunce ti žarko j... Ne prepadaj Kinga!” To su bila vremena. Mora se reći da jarac iz priče ima sličnosti sa ovom stokom iz epizode, barem u mojoj mašti. Malo mi je čudno da su na kraju tako dobro prošli i da im se tako reći sve oprostilo. Da su oteli moju majku ili sestru, pa ja bih im se krvi napio.

Diva je najzajebaniji lik u serijalu i glavni negativac. Neka je vrsta demona ili vampira, uglavnom tu je da bi naša junakinja imala svog kontrahenta. Čini mi se da je porijeklom iz neke druge dimenzije, možda čak iz pakla ili slično, teško je pohvatati sve konce u ovim prvim epizodama. Imamo tu još jednoga lika po imenu Didli. Taj je apsolutni kreten, neka vrsta Muldera iz X-Files. Kolege ga uvijek zezaju zbog njegovog oduševljenja natprirodnim i zbog nekih džempera koji su bili aktuelni kod čobana prije dva vijeka. Tip u invalidskim kolicima se zove Leo. Iako djeluje na prvi pogled bezazleno, ja mislim da je on najveći perverznjak u serijalu. Očito je da je on odrasla osoba, dok Gea ima petnaestak godina. E sada, jasno je da je ovaj perverznjak napaljen na Geu, a boga mi, biće tu još svašta. Nisam pročitao serijal do kraja, ali nadam se da će ovaj pedofil završiti u zatvoru, ili da će ga smazati jedno od čudovišta. Leov vjerni pratilac i prijatelj je hokejaš Zigfrid. On je peder !

Još od prve epizode kroz serijal se provlači neko čudno biće koje su samo oni najpažljiviji zapazili. Ne znam ni ja o kakvoj se živini radi, ali liči na nešto između krtice i goluba. Pošto ne znam ni sam kako da ga nazovem, prekrstiću ga jednostavno u Živinče. Nisam siguran koja je svrha njegovog postojanja u serijalu, da li se radi o tajnom Geinom čuvaru, osobi koja pati da bude u centru pažnje, ili možda ipak neko ko je perverznjak, viri Geu dok se tušira i presvlači. Bilo kako bilo, Živinče sigurno zna koje su boje Geine gaćice.


Mora se priznati da je ovaj Enoch prava avetinja. Crta ko da je sa olovkom rođen. Dobar spoj crteža različitih teritorija, od mange do superheroja. Jeste da čovjek voli da crta i pomalo perverzne stvari, ali to je ok, niko nije savršen, jedan je Ferri. Ukoliko vas je ova recenzija natjerala da kupite i pročitate strip i ukoliko ste zadovoljni, onda se sjetite vašeg Kinga kada se budete molili Bogu. U slučaju da vam se strip ne dopadne, e onda reklamirajte Slobi.

Nema komentara:

Objavi komentar