srijeda, 3. rujna 2014.

Dan Jurgens

Dan Jurgens je radio u svojoj mladosti u prodavnici svoga oca, kao i nekoliko godina kao DJ (disc jockey) u disco klubovima. Za vrijeme srednje škole počeo je da se interesuje za umjetnost, tako je uspostavio kontakt sa strip crtačem Waltom Simonsom, što je dovelo do njegovog prvog kontakta sa svijetom stripa. Nakon što je završio umjetničku školu, zaposlio se kao grafički dizajner, kao i mnoge njegove kolege prije njega što se bave stripom.
Karijera profesionalnog crtača počinje 1983. godine, kada je uz pomoć Mike Grella dobio posao da crta seriju Warlord. Jurgens je upoznao Grella 1982. godine u jednoj knjižari u Minneapolisu kada mu je ovaj pokazao svoje radove. Serija Warlord je priča o jednom američkom ratnom pilotu koji je prilikom leta preko Arktika upao u jedan vremenski portal koji ga odvodi u jednu drugu dimenziju. Tamo žive dinosaurusi, vitezovi, čarobnjaci, zmajevi i druga mitska bića. Jurgens je na toj seriji radio od broja 63. pa sve do kraja serijala.

1986. godine stvorio je strip junaka Booster Gold, igrača američkog footballa iz 22. vijeka, koji je kroz jednu nesreću dospio u osamdesete godine prošlog vijeka i onda traži put nazad u svoje vrijeme.Na toj seriji je radio kao kompletan autor sve do kraja, tj. do broja 25. Istovremeno je nacrtao osam epizoda  Flash Gordona.

1987. godine dobio je priliku da po prvi put crta Supermana, uradio je jednu epizodu serije Adventures Of Superman. Doživjeo je brz uspon u ovoj seriji s obzirom da je samo dvije godine poslije postao glavni autor i crtač. 1991. prešao je na glavnu Supermanovu seriju Superman, na kojoj je radio četiri godine prije nego što je prepustio crtanje Ronu Frenzu, dok je Jurgens nastavio da piše scenarij na istoj seriji.

Za sve to vrijeme dok je radio na Supermanu, Dan Jurgens je smislio mnogobrojne figure koje je većinom sam dizajnirao: Hank Henshaw, Arclight i Agent Liberty su samo neki od njih. Naravno, njegovo najveće djelo je kreiranje “Supermanovog ubice” Doomsdaya, čudovišta kome je pošlo za rukom da ubije Supermana u poštenoj borbi. Taj događaj je jedno vrijeme bio najveća vijest u američkim vijestima. Washington Post, New York Times, CNN su prenijeli vijest kao da se radilo o smrti američkog predsjednika, a ne o jednom stripu. Jedan od najpoznatijih moderatora, Jay Leno, nosio je sedmicama crnu traku sa Supermanovim znakom preko ruke. Vrhunac je svakako kada je tadašnji američki predsjednik Bill Clinton dao izjavu gdje je rekao kako je žalosno da je njegov mandat počeo smrću ikone američke pop kulture. Na DC se sručila prava lavina protesta i prijetnji, tako da im nije ništa drugo preostalo već da ubrzaju Supermanov povratak, koji je ionako bio od početka planiran. Pored svih kritika, priča o Supermanovoj smrti je bila pravi uspjeh za DC i Dan Jurgensa, jer ne samo da se Superman 75 prodao u više miliona primjeraka, već se izuzetno dobro prodavala cijela priča oko povratka.
Pored toga što je bio kritikovan kao “čovjek koji je ubio Supermana”, Dan Jurgens je postao u to vrijeme jedan od najpoznatijih i najcjenjenijih američkih umjetnika stripa. Otvorile su mu se nove mogućnosti, mogao je da bira za koju izdavačku kuću i na kojoj seriji želi da radi. Justice League, Teen Titans, Aquaman, Thor, Captain America, Metal Men, Aliens i kao vrhunac DC vs Marvel, to su samo neki serijali na kojima je Jurgens radio od 1993. do 1996. godine. Dobio je čast da kao glavni crtač radi i na posebnom događaju o Supermanovom vjenčanju, priči u kojoj najpoznatiji superjunak svih vremena napokon ženi svoju dugogodišnju ljubav Lois Lane. 1999. godine definitivno se oprostio od serije Superman sa brojem 150. Njegov nasljednik je postao Jeph Loeb, čovjek koji je pisao do tada scenarije za filmove. U naredne dvije godine napisao je scenario za 21 epizodu serije Tomb Raider za izdavačku kuću Top Cow Productions, prije nego što je radio na serijama Captain America, Hulk, Nightwing i Firestorm. U zadnje vrijeme vratio se svojoj prvoj ljubavi i radi ponovo na Booster Goldu.

Dan Jurgens je čovjek koji je doživjeo veliku popularnost na američkoj strip sceni, međutim i vrijeme dolaska renomiranih crtača kao što su Todd McFarlane, Michael Turner, Marc Silvestri, ljudi koji su postavili nove granice strip crtanja sredinom devedesetih godina. Za Jurgensa je dolazak tih ljudi značio da polako pada u drugu ligu, jer je on čovjek koji stripove crta klasično i nije mogao da konkuriše sa ovim crtačima koji su se koristili savremenim crtežom koji je za kratko vrijeme postao mainstream. Ipak, pogotovo zbog priče o Supermanovoj smrti, Dan Jurgens je bio i ostaje jedan od velikana devete umjetnosti.

Bibliografija:
Dark Horse Comics
Superman vs. Aliens
DC Comics
Adventures of Superman1987, 1989-1991
Agent Liberty Special # 1 ,1992
Aquaman (Vol. 3) #63-75 Jan. 2000-Jan 2001
Armageddon 2001
Batman Annual # 9 ,1985
Flash Gordon #1-9  ,1989
Brave and the Bold (vol. 2) #23 , 2009
Booster Gold #1-25, 1986-88
Booster Gold (vol. 2) #1-12, 16-29
Countdown (writer & artist of the "History of the Multiverse" back-up stories in issues #49 through #38)
Superman (vol. 2) , 1991-1999
Superman 80-Page Giant #1 ,1999
Superman/Doomsday: Hunter/Prey ,1994
Superman: The Doomsday Wars
Superman: Day of Doom
Superman: Secret Files ,1998
Superman/Fantastic Four ,1999
Justice League America
Metal Men , 1993
Zero Hour
Titans/Legion of Super-Heroes: Universe Ablaze,2000
Teen Titans (vol. 2)
52
Infinite Crisis Secret Files, 2006
Crisis Aftermath: The Battle For Blüdhaven, 2006
Nightwing
Metamorpho: Year One , 2007
Firestorm: The Nuclear Man (vol. 3) #33,  2007
Sun Devils, 1984
Tangent: Superman's Reign , 2008
Warlord #75

Marvel Comics
Captain America (vol. 3) #25-50
The Sensational Spider-Man (Vol. 1) #0-6 , 1996
Thor (vol. 2) #1-79 (writer); Annual 1999; Annual 2000; Annual 2001

Valiant Comics

Solar # 46-54, 1995

Nema komentara:

Objavi komentar